Unikátna výstava krojov na Spiši: „Robím všetko preto, aby sa kroje zachovali aj pre ďalšie generácie" hovorí Dominika Sakmárová

Unikátna výstava krojov na Spiši prináša dôraz na kroje zo Spiša a Levočských vrchov. Ako hovorí Dominika Sakmárová: Jej ambíciou bolo priblížiť verejnosti krásu spišských krojov.

Za akým cieľom vznikla táto výstava krojov?
Už roky sa venujem folklóru z oblasti Levočských vrchov a Spiša, a to nielen v oblasti hudby a piesní, ale aj tradičného odevu, ktorý uchovávam, opravujem a vyrábam repliky. Preto som mala ambíciu prostredníctvom tejto výstavy priblížiť verejnosti krásu a množstvo variácií spišských krojov. Mám pocit, že v rámci Slovenska je tento región málo prezentovaný, a aj v rámci Spiša samotného sa používajú čoraz jednoduchšie verzie krojov. Bola by škoda zabudnúť na túto bohatú tradíciu.

20240202_164123jpg

Zdroj: Foto - Dominika Sakmárová

Ako sa podarilo získať kroje, ktoré sú vystavené?
Vystavené kroje sú súčasťou mojej zbierky. Ako som spomenula, dlhoročnou prácou v oblasti folklóru som mala možnosť spoznať množstvo ľudí z okolia, ktorí vlastnili doma kroje alebo ich súčasti, a chceli ich venovať niekomu, kto by ich vedel využiť.

Aké sú najväčšie výzvy pri organizovaní takejto výstavy?
Aby kroje skutočne vynikli, najlepšie je vystaviť ich na figurínach. S tým samozrejme súvisí nutnosť všetky krojové súčiastky pripravovať a žehliť až priamo na mieste – je to veľmi časovo náročné a prácne. Ani nehovorím o tom, že súčasné figuríny majú len málokedy rozmery zodpovedajúce storočným krojom, noseným v časoch, kedy boli ľudia nižší a útlejší.


20240202_164154jpg

Zdroj: Foto - Dominika Sakmárová

Čo bolo pre Vás najťažšie pri vytvorení výstavy?
Našťastie som mala v každom kroku prípravy výstavy veľké šťastie na všetkých zainteresovaných. Stretla som sa so samou podporou, ako zo strany mesta Spišské Podhradie, tak aj lokálneho múzea (Spišské múzeum v Levoči) a mestských podnikateľov, ktorí mi ochotne pomohli s prenájmom priestorov, zapožičaním figurín či tvorbou informačných tabúľ.

Môžete nám povedať viac o histórii niektorých vystavených krojov? Sú nejaké zaujímavé príbehy alebo tradície spojené s nimi?

Spomedzi vystavených krojov si najviac cením tie, ktoré majú za sebou mne blízky príbeh. Niečo máličko z toho je pozostatok priamo po mojich predkoch. Alebo napríklad lajblíky (vesty), o ktoré sa so mnou podelil môj kolega, ktorý ich získal ako rodinné dedičstvo, v perfektnom stave. Naopak, niektoré súčasti mi ľudia priniesli s tým, že sa ich už chystali zbaviť alebo ich vyhodiť. Som preto rada, že som ich mohla v poslednej chvíli zachrániť. Môžu teraz ľuďom poslúžiť aspoň takto, ako forma vzdelania a obohatenia, spoznania našej minulosti.

20240208_102111jpg

Zdroj: Foto - Dominika Sakmárová

Aké sú najväčšie výzvy pri zachovaní a udržiavaní krojov ?
Každý kúsok má už svoj vek, a preto robím, čo môžem, aby sa zachovali aj pre ďalšie generácie. Pravda, sú zhotovené z prírodných materiálov, takže udržiavanie krojov je vlastne neustále striehnutie na mole, myši, prílišnú vlhkosť, prílišné sucho, svetlo, preležaniny a tak ďalej. Všetky kúsky pravidelne vyberám, vetrám, kontrolujem.
Som si vedomá toho, že kroje, žiaľ, nevydržia večne. Preto je pre mňa rovnako dôležité vedieť vyrobiť ich repliky. Ak si niekto chce zaobstarať kroj na tancovačku alebo fašiangy, vždy ich vediem k tomu, aby si radšej zaobstarali nový kroj, poctivo ušitý, než aby zničili potom alebo roztrhnutím kúsok, ktorý prežil sto rokov.

Plánujete do budúcna niečo ďalšie po skončení tejto výstavy?
Veľmi rada by som túto výstavu presunula aj do iných miest, ak by o ňu bol záujem. Bolo by však možné vytvoriť aj voľné pokračovanie výstavy. Keďže táto aktuálna je zameraná na sviatočný odev mladých žien, nabudúce by bolo možné zamerať sa napríklad na čepce, odev vydatých žien, prípadne varianty odevu v rámci jednej obce. Nápadov je mnoho.

Ďakujeme za rozhovor. 



Ak nájdete v článku chybu - napíšte nám.

Napísal, úprava: Maroš Majerník

Úvodná fotografia: Dominika Sakmárová