ROZHOVOR - Marcel Jančovič: Fotil som modelku v kroji, keď bolo 15 stupňov pod nulou

Marcel Jančovič je profesionálnym fotografom, ktorému v roku 2019 učaroval folklór a vydal svoj prvý kalendár s tematikou folklóru. Dnes pracuje na ďalšom kalendári na rok 2025.  


Ako dlho sa venujete tomuto koníčku?

Už ako malý chlapec som bol zvedavý ako vzniká fotografia. Môj otec bol hobby fotograf a pamätám si ako sme v tmavej komore vyvolávali filmy a vyrábali fotky z výletov. Na 11 narodeniny som dostal prvý fotoaparát Smena 8M. Ale keďže filmy boli drahé, tak to bolo len také príležitostné fotenie. Až keď prišla doba digitálnej fotografie začal som fotografovať skoro každý deň.

Fotil som všetko. Chodil som na rôzne športové preteky hlavne motocross, autocross, psie záprahy, snowboarding.

Vďaka tomu a internetu som sa stal microstock fotografom. Keď som si založil rodinu, tak to cestovanie som obmedzil a začal fotiť portréty.


Ako ste sa dostali ku folklóru?

Cez sociálne siete, keďže modelky si vyhľadávam touto cestou.

Screenshot_2023-11-14-14-57-25-425_commiuigallery-editjpg

Zdroj: Foto: Marcel Jančovič photographer

Prečo ste sa rozhodli začať fotiť folklór?

Naďalej som fotil všetko, až ma na americkej fotobanke v roku 2018 objavilo vydavateľstvo PRESS Group z Banskej Bystrice. Ponúkli mi spoluprácu a to bola moja folklórna prvotina kalendár - Slovensky folklór 2019. Aktuálne pripravujem kalendár - Slovensky folklór 2025. Momentálne mám na fotobankách viac ako 9500 fotiek v krojoch. Ak by sa našiel nejaký sponzor, tak rád by som chcel v budúcnosti nafotiť encyklopédiu Kroje Slovenska. Chcem, ako sa hovorí, zvečniť to naše kultúrno-historické dedičstvo pre ďalšie generácie. Preto aj preferujem originálne staré kroje.

Čo je najťažšie na fotení/upravovaní folklórnych fotiek?

Na fotení krojov je najťažšie, že fotograf musí stále kontrolovať rôzne časti kroja, detaily, aby všetko bolo na správnom mieste a nič nechýbalo. Dievčatá, ak majú umelé nalakované nechty, tak ich nesmie byť vidno a musia si ich skrývať. Najhoršie je, keď si niekto požičia kroj a nevie si ho správne obliecť.

Máte nejakú príhodu, ktorá sa stala pri fotení?(napr. roztrhol sa kroj, zmokli ste atď.)

Príhod mam dosť. Začiatky boli ťažké. Modelka si požičala kroj a pri obliekaní si vrchnú časť dala naopak, výstrih mala na chrbte. Nafotili sme celu sériu a až po komentároch na soc. sieťach nám to došlo.

Niekedy sa stáva, že si donesú kroj a nemali ho oblečený niekoľko rokov a zrazu sa scvrkol. Cez zimné mesiace fotím, aj keď je vonku mrzne. Fotili sme už aj, keď bolo 15 stupňov pod nulou. Mrzol mi fotoaparát a modelky, keby nemali čaj s rumom, tak tiež. Naposledy vo Východnej bol sneh po kolena a fúkal strašný vietor, ale modelka to dala bez problémov. Klobúk dole. Naozaj folkloristky sú, ako sa hovorí, baby do voza aj do koča. Majú môj obdiv.

Naposledy sme hľadali modelku po dedine bez mobilného signálu, nejako sme si zabudli vypýtať adresu. Nakoniec sme sa našli. Tí ľudia na konci sveta Vás pohostia ako najlepšieho kamaráta a vážia si to, že ich prídete pofotiť z takej diaľky ako ja z Lučenca.

 DSC_4693jpg

Zdroj: Foto: Marcel Jančovič photographer

Nafotili ste už 6 kalendárov. Viete nám povedať, ktorý bol najväčšou výzvou?

Najväčšou výzvou bolo asi nafotiť kalendár cez COVID19 v LOCKDOWNE. Zopár modeliek odrieklo fotenie, ale nakoniec kalendár vyšiel načas. Každý kalendár ma svoje čaro. Je plný zážitkov, keďže precestujem aj 500km cez víkend za krojmi. Ako rodák z Košíc rad chodím fotiť na východ, pretože si chcem overiť to čo sa hovorí, že východniarky sú najkrajšie.

Ďakujeme za rozhovor.


Ak nájdete v článku chybu - napíšte nám.




Napísal, úprava: Maroš Majerník

Úvodné fotografie: Marcel Jančovič photographer