ROZHOVOR - Ivka Brillová: Katarinu som mala odloženú v šuflíku už asi 3 roky

Hrdá Rusínka milujúca folklór, tradície a svoj rodný kraj. Toto je Ivka Brillová, ktorá je rusínskou speváčkou duchom aj telom. V roku 2020 sa so svojim nádherným hlasom prebojovala až do finále Zem spieva. Teraz vydáva svoj debutový album s názvom Katarina.


Kedy prišiel moment, že si sa rozhodla nahrať túto krásnu vec?

Katarinu som mala odloženú v šuflíku už asi 3 roky. Vedela som, ako bude vyzerať, ako sa bude volať, aké piesne bude obsahovať. Avšak odkedy sme sa z Bratislavy presťahovali naspäť domov na východ, mala som po ruke všetky babky a dedkov a vďaka tomu som od januára 2023 mohla plne pracovať na albume a zrealizovať všetky moje predstavy. Najväčšia vďaka preto patrí najmä mojej rodine.

 

Screenshot_2023-10-27-11-34-06-545_cominstagramandroid-editjpg

Zdroj: Foto - Instagram/@ivana_brillova

Je to tvoj debutový album, ako sa ti nahrával?

Nahrával sa mi skvele! Som v tomto nováčik, nemám za sebou ani žiadne vydavateľstvo, takže som sa všetko učila za pochodu. Avšak vybrala som si profi štúdio u Sama Pospíšila, ktorý mi vždy všetko vysvetlil, opravil, usmernil a aj vďaka nemu dostal album vynikajúci zvuk. Ďalej sú tu ľudia ako Rado Kertis, ktorý mi hudobne spracoval ľudové skladby a Lenka Murinová, ktorá upravovala zase tie duchovné piesne. Aj im patrí veľká vďaka, pretože vedeli moje predstavy dať "na papier".

 

Kampaň si viedla spoločne s Oli Džupinkovou, ako ste sa dostali k myšlienke spolupráce?

Vedela som, že do kampane nechcem ísť sama, aby som mohla rozložiť sily. Niekedy v polovici roka som napísala Oli moju myšlienku, poslala som jej všetky podklady k albumu a ona len že: "Ivka, wow! Ideme do toho!". A išli sme. Kampaň bola úspešná, Oli je neskutočná osobnosť, s ktorou sa perfektne robí a komunikuje a mne už ostáva len opäť ďakovať - úžasnej Oli a všetkým, ktorí prispeli a podporili ma.

 

Čo bolo inšpiráciou vydať svoj vlastný album?

Myslím si, že to bola taká tá chuť mať niečo vlastné. Prísť k niekomu a povedať, aha, toto je moje, toto som ja, toto ma veľmi baví. A, samozrejme, zhmotniť moje predstavy, to, čo mám rada, aká hudba ma baví a odkiaľ pochádzam.

Screenshot_2023-10-27-11-34-35-024_cominstagramandroid-editjpg

Zdroj: Foto - Instagram/@ivana_brillova - Instagram/@jan_salon_fotograf

Prečo práve Katarina?

Katarina je moja najobľúbenejšia pieseň, ktorú ma naučil môj dedko Valent. Táto balada je o dievčati, ktoré sa na zábave vyspí s chlapom za peniaze. Všetko to uvidí jej brat, požaluje mame a ona tehotná si berie nakoniec život. Na Katarinu sa dá pozerať v jednej rovine ako na ľahkú ženu, no ja sa na ňu pozerám ako na dievča, ktoré chceli svoju rodinu zachrániť pred hladom a biedou. A preto obetovala svoje vlastné telo. Až tak veľmi bola schopná milovať.

Toto je moja verzia, každý si musíme nájsť tú svoju. Tak, ako si každý z nás píše svoj vlastný príbeh, svoju Katarinu.

Chcela som album s príbehom, s nejakou myšlienkou, ktorá sa s ním bude niesť. Niečo, čo si ľudia zapamätajú a bude sa im to navždy spájať s týmto albumom. Každý/Každá z nás sme Katarina.

 

Ako vnímajú album ľudia z tvojho blízkeho okolia?

Veľmi pozitívne. Záleží mi najmä na názore mojej rodiny. Celý album je vlastné venovaný mojím starým rodičom. Preto som veľmi rada, že sa babke veľmi páči. Aj keď, keď videla svoju fotku v bulletine, najprv sa od dojatia rozplakala a potom zhodnotila: "Ale mňa si tam dávať nemusela." (Haha)

Katarina 2png

Zdroj: Foto - Instagram/@ivana_brillova

Plánuješ koncerty s týmto albumom?

Koncertovať by som určite chcela. Jeden veľký koncert, a to uvedenie do života mojej Katariny, chystám 20.januára 2024 tam, kde sa to celé začalo. Takže všetkých srdečne pozývam do Šarišského Jastrabia, kde to spolu oslávime. A ja verím, že tých koncertov bude ďalej pribúdať.

 

Môžeme očakávať aj nejakú spoločnú pieseň so Štefanom Štecom?

Nechajte sa prekvapiť


Ďakujeme za rozhovor :)

Úvodná fotografia zdroj: Instagram/@ivana_brillova - Instagram/@jan_salon_fotograf
Napísal - úprava: Maroš Majerník