Folklórny súbor Vršatec prináša "Neznámu pieseň"

Folklórny súbor Vršatec sa pohybuje na umeleckej scéne už naozaj dlhú dobu. Práve tento rok oslavuje sedemdesiate výročie svojho vzniku a ponúka nám výročný program s názvom Neznáma pieseň, ktorý bude mať premiéru v Dubnici nad Váhom 21. októbra.

 

Predtým, ako sa ponoríme do jeho súčasného účinkovania, sa ale pozrime na jeho históriu a pôvod. FS Vršatec vznikol v roku 1953 ako malá spevácka skupina, no postupom rokov sa rozrastala a postupne sa pridala aj hudobná a tanečná zložka.

 Screenshot_2023-10-13-11-33-25-625_cominstagramandroid-editjpg

Zdroj: Instagram/Folklórny súbor Vršatec

Prvé vystúpenie mali v Dubnici nad Váhom a v Ilave a vo svojich začiatkoch pôsobili skôr v domácom prostredí, v Hornom Považí, na rozdiel od iných súborov v tom období. Neskôr začali cestovať a precestovali naozaj celý svet. V prvých rokoch boli obmedzení na susedné štáty ako Poľsko a Bulharsko a v roku 1967 sa dočkali prvého zájazdu do Francúzska. Odvtedy už cestovali, kam sa im zachcelo.

 

Navštívili každý kontinent, okrem Antarktídy samozrejme, ale už aj na tú mali zálusk v minulosti. Musia však vraj počkať, kým sa tam trochu neoteplí, aby tanečníci v krojoch nezmrzli. To ale možno pri súčasnej klimatickej situácii nebude až taký problém, takže si myslím, že azda o desať rokov zvládnu aj to.

 

Do dnešného dňa precestovali krajiny ako Thajsko, Taliansko, India a dokonca reprezentovali Slovensko na Zimných olympijských hrách v Pjongčangu v roku 2018, kde tancovali napríklad divákom biatlonu a takto zároveň povzbudzovali Nasťu Kuzminovú.

 

V súčasnosti, po pandémii, má ale, ako každý súbor, skôr predstavenia na našom území. To však neznamená, že zaháľajú, skôr naopak, predstavenia majú po celom Slovensku. Ich program je zaujímavý a vskutku jedinečný. Energia, s ktorou sa prezentujú, je naozaj obdivuhodná. Je to hádam aj vďaka mladému kolektívu, ktorý tvoria tanečníci vo veku od 15 do 30 rokov.

 Screenshot_2023-10-12-13-37-36-646_cominstagramandroid-editjpg

Zdroj: Instagram/Folklórny súbor Vršatec

Na vystúpeniach zaujme nielen ich energia, ale aj rôznorodosť tancov a krojov. Ich rozmanitosť dokáže zaujať aj skúsenejšieho folkloristu, keďže sú takmer zo všetkých regiónov, ako napríklad z Myjavy, Tekova, Podpoľania, Spiša, Šariša, Gemera či Hrona. Za zmienku tiež stojí, že vo svojej zbierke majú viac ako 28 druhov krojov.

 

Ako vidíte, tento súbor má naozaj čo ponúknuť a určite vám odporúčame ísť sa pozrieť na ich nový program. Atmosféra je na ich vystúpeniach vždy originálna a očarujúca a každý fanúšik folklóru si nájde niečo svoje.


Napísal: Jozef Balog
Úprava: Maroš Majerník
Fotografie: Instagram/Folklórny súbor Vršatec