Benefičný koncert pre Michala

Minulú sobotu, teda 13. január si pripísal jednu síce zdanlivo malú, no predsa významnú udalosť a to pre mnohých ľudí. Pre Náš Folklór to bol prvý program, ktorý sme mali pod záštitou a hlavným aktérom bol samozrejme zakladateľ Nášho Folklóru, Maroš Majerník. Na jeho podnet sa v rekordnom čase podarilo zorganizovať program s neuveriteľnou dĺžkou dvoch hodín. Bez váhania a nároku na honorár mu sľúbili účasť DFS Jadlovček a FS Železiar.

No omnoho podstatnejší bol pre Michala z Kojšova s rodinou. Totiž práve pre neho bol tento koncert zorganizovaný. Michal bojuje už niekoľko rokov s rakovinou a to bohužiaľ nie je prvý úder, ktorý bol zasadený tejto rodine. Jeho syn má mozgovú obrnu, ktorá si vyžaduje takmer nepretržitú starostlivosť a aj mnoho výdavkov.


Michalova liečba tiež nie je lacná záležitosť. Keď lekári zistili, že nie je možné ho vyliečiť operáciou tak nad ním okamžite zlomili palicu. No Michal s podporou manželky sa nevzdal a snaží sa nájsť odpoveď v alternatívnej medicíne, no tá je ešte drahšia. Práve preto sa Maroš rozhodol mu pomôcť takýmto úžasným spôsobom.

419803705_783786200432666_8090697033206820358_njpg
Zdroj: Foto - Facebook/Obec Margecany

Program sa skladal z dvoch hlavných častí, ktorými sprevádzal už dvorný moderátor Janko Tribula. Ten robí dvorného moderátora v Margecanoch už nejaký ten rok a aj tentoraz nesklamal. Celý program sprevádzal humorom a anekdotami z folkloristického prostredia.


V programe sa najprv predstavil DFS Jadlovček, ktorý predviedol čo dokážu ich tanečníci od úplne najmenších až po starších a skúsenejších tanečníkov. Najprv sa predstavili najmenší a potom prišli dievčatá s chorovodmi a potom sa k nim pridali chlapci s tancom z Jakubian a na záver sa predstavili muzikanti, ktorí zahrali aj zaspievali.


V druhej časti vystúpil FS Železiar so svojou minuloročnou premiérou Taka tota naša nouta, kde predstavili tance ako Rezgeľ, Raslavické tance, Fľaškový a na záver Zámutovský čardáš. Publikum sa mu odvďačilo ohromným potleskom a po prídavku súbor dostal dokonca aj standing ovation.

419839900_783786147099338_6208988573025239433_njpg
Zdroj: Foto - Facebook/Obec Margecany

No cieľom programu bolo niečo úplne iné. Išlo hlavne o finančnú pomoc pre Michala. A tú aj dostal. Jeho manželka s dcérou za neho prevzali zozbieranú sumu, ktorú im Maroš, pohnutý dojatím, hneď po poslednom čísle Železiaru odovzdal.

Suma činila neuveriteľných 3930€ a to dojalo nejedného diváka, tanečníka a aj Michalových najbližších. Tento neuveriteľný obnos peňazí nebol tvorený iba zo vstupného. Mnohí ľudia prispeli viac a takisto pomohlo preplnené hľadisko. Kapacita miest KD v Margecanoch je 340 miest a tie sa podarilo zaplniť ešte desať minút pred začiatkom a preto museli organizátori rýchlo zháňať stoličky aby sa mohli usadiť naozaj všetci.

Starosta Margecian sa k tejto udalosti vyjadril takto:

“Vzniklo niečo, čo potrebovalo obrovskú dávku umenia a chuti pomôcť. Benefitom plnej sály a čerešničkou na torte bola suma 3930€.” Ďalej pochválil aj samotného organizátora, Náš Folklór, na čele s pánom Majerníkom a OZ Margecianske fajnoty a všetkých ostatných, ktorí sa podieľali na tejto akcii.

“Teší ma to, že všetko vzniklo na základe jednoduchého popudu Maroša Majerníka, ktorý je veľký umelec s ešte väčším srdcom. Veľkou výhodou dediny ako Margecany je veľká spolupatričnosť a aktívny komunitný život. Ako obec Margecany sme boli hneď ochotní poskytnúť priestory a pridalo sa aj OZ Margecianske fajnoty, ktoré zabezpečilo ozvučenie a všetku techniku.”

“Takisto je úžasné, že Janko Tribula si našiel čas vo svojom plnom programe a prispôsobil sa, dokonca posúval iné akcie aby sa mohol zúčastniť.”

 Za koncert sa poďakovala aj dcéra Veronika:

Moje veľké úprimne poďakovanie patrí Vám, súboristom Železiaru.

Veľký obdiv k vášmu hudobno-tanečnému umeniu a šľachetnému skutku, ktorý ste sa svojou spoločnou silou rozhodli učiniť. Každé jedno vystúpenie malo nielen vizuálne cítenie ale aj emočné. V každom jednom sa ukázala vaša krása a najmä duša toho, čo vás najviac baví a napĺňa. Či to bolo viac ženské vystúpenie alebo viac mužské, tie energie boli neskutočné a najmä ak sa spojili do jedného celku.

Veľké poďakovanie patrí každému, kto sa na tom podieľal. Veľká vďaka patrí aj tebe Maroš M., za tvoj úžasný nápad a realizáciu. Bez teba a bez ľudí zo Železiaru, by sa nestal zázrak.

Vďaka

419849543_783786177099335_536575726074794690_njpg
Zdroj: Foto - Facebook/Obec Margecany

Benefičný koncert v réžii Nášho Folklóru bol teda naozaj úspech a nielen pobavil ľudí z Margecian a aj širšieho okolia, no zároveň pomohol jednej skvelej rodine z Kojšova, kde teraz Michal býva. My v redakcii im držíme palce, aby všetko dobre dopadlo a na záver pridávame transparentný účet pre ďalšiu pomoc pre túto rodinu a ďakujeme.

https://www.transparentneucty.sk/?fbclid=IwAR2eINiUXXlvDrSfy5FLZFjzNQV2w3wfWBh26wEjvm7_uWmm6hH17QSAHzA#/ucet/SK9009000000005211295059



Ak nájdete v článku chybu - napíšte nám.

Napísal, úprava: Jozef Balog